A nyirokérrendszer

Rendszerint a szövetközti folyadék felhalmozódását jelentik. Ez akkor fordul elő, ha a nyirokfolyadék elvezetési funkciója sérül, ha a nyirokfolyás elakad. A lymphoedema (nyiroködéma) egy krónikus betegség, amelynek kezelésére a páciens hosszú távú együttműködésére van szükség.

A verőerek látják el oxigéndús vérrel a szöveteket, az oxigénszegény, elhasznált vért pedig a gyűjtőerek szállítják el a szív irányába. A nyirokerek feladata a fehérjék és a sejtközötti folyadék elszállítása.

A lymphoedema vagy nyiroködéma

Az ödéma nem más, mint nyirokpangás okozta szövetközti vizenyő. A nyirokrendszer működésének károsodása esetén, a nyirok elszállítása zavart szenved és felgyülemlik a szövetközti térben. A nyirokrendszer megbetegedéseivel a limfológia foglalkozik. A lymphoedema egy idült elváltozás, ezért hosszú távú kezelést igényel, hatékonyságának elérése érdekében kiemelt fontosságú a páciens közreműködése.

Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

Minden egyes végtag korlátozott számú nyirokérrel rendelkezik. A nyirok keringési zavarának okai lehetnek: a nyirokerek fejlődési rendellenességei, funkcionális zavarai vagy egy normális szerkezetű nyirokérhálózatnak a túlterhelése. Az ödéma leggyakrabban a végtagokat érinti, de megjelenhat a fej, nyak, törzs, vagy has területén is. Két formáját ismerjük primer (elsődleges) és szerzett (másodlagos) nyiroködéma.

Elsődleges nyiroködéma

A nyirokutak veleszületett fejlődési rendellenessége, amely előfordulhat sporadikusan (ritka és alkalmankénti előfordulású, egymástól függetlenül jelentkező fertőző megbetegedés) vagy családi halmozódást mutatva.

  • Hypoplasia – csökken a szervezetben előforduló nyirokerek száma és átmérője, ennek következtében csökken a szállítási kapacitás.
  • Aplasia – a nyirokerek teljes hiánya jellemzi.
  • Lymphangiectasia – a nyirokér billentyűk elégtelensége vagy károsodása következtében kialakuló nyirokértágulatok jellemzik.

Másodlagos nyiroködéma

Gyakrabban fordul elő, mint az elsődleges forma. Oka a nyirokrendszer (nyirokerek, nyirokcsomók) károsodása: kompresszió vagy terápiás céllal történő megszakítás következtében. Míg a trópusi országokban a másodlagos nyiroködéma leggyakoribb oka a paraziták okozta fertőzés (például a bilharziózis), és megközelítőleg 120 millió lakost érint, addig Európában első helyen a daganatos betegségek és ezek következményei (környéki nyirokcsomó kimetszés (reszekció), sugárterápia utáni állapot) állnak. A másodlagos limfödéma egyéb okai: a nyirokutak másodlagos gyulladása (például orbánc (erysipelas), heveny vénagyulladások, visszértágulatok idült gyulladása stb.). Hasonlóképpen nyiroködéma kialakulásához vezet a primer daganatok vagy áttétek által okozott kompresszió. Limfödémát idézhetnek elő krónikus gyulladások (például egy lábszárfekély), vagy súlyos traumák/sérülések. Ritkábban fordul elő parazita okozta fertőzések következtében (például filariasis). A másodlagos nyiroködéma egy sajátos formája a lipödéma/zsírödéma, amely a zsírsejtek felhalmozódásával és kóros eloszlásával járó elváltozás. Ez egy alkati betegség, és családi halmozódást mutat. Főleg a női nemet érinti, gyakoribb az alsó végtag területén, de előfordulhat a felső végtagokon is.

Diagnózis felállítás

A diagnózist a kórtörténet és a klinikai kép alapján állítjuk fel, de sok esetben kiegészítő vizsgálatok elvégzésére van szükség ahhoz, hogy kizárjuk a további betegségek lehetőségét.

A limfödéma kezelési lehetőségei

A sérült, patológiásan átalakult nyirokerek nem gyógyíthatóak és nem lehet őket helyettesíteni. Ezért a terápia célja az ödéma mértékének korai, hatékony csökkentése, mivel kezelés hiányában idült bőrelváltozásokat okoz.

Terápiás módszerek:

  • Ödémát csökkentő eljárások: manuális nyirokdrenázs, gépi kezelés, hidroterápia és gyógytorna.
  • Szintentartó kezelés: orvosi gyógyharisnya viselése, gyógyszeres kezelés, a bőr védelme/ápolása.

Egyeztessen konzultációs időpontot és látogasson el központunkba.