A vénás fekély megjelenésének okai

A fekély a krónikus visszérbetegség legsúlyosabb formája, amelyet artériás keringési rendellenesség vagy a szövetekre gyakorolt ​​ nyomás is kiválthat. A pontos okok megállapításához a vénás és artériás rendszer alapos kivizsgálására van szükség.

A vér megközelítőleg 80%-át a mélyvénás rendszer szállítja a szív irányába. A mélyvénás rendszer ereinek elzáródásakor a vér nagyobb részét a felszíni vénás rendszer fogja elszállítani. Idővel a megnövekedett vérmennyiség miatt megnő az erekben a nyomás, ez tágulást eredményez, amelynek hatására vénás pangás jön létre. Ebben az esetben másodlagos visszértágulatról beszélünk, amelyek fájdalmat, ödémát és bőrelváltozást okoznak. A folyamat hosszabb ideig történő fennállása esetén a szövetek tápanyagellátása zavart szenved és a bőr elhal. Kezdetben elvékonyodik, kifényesedik, pergamen papírhoz hasonlóvá válik, megváltoztatja színét, végül pedig elhal. Kialakul a vénás fekély (ulcus cruris). A vénás fekélyek leggyakrabban a lábszár alsó harmadán jelennek meg. Létrejöttüket 90%-ban elsődleges, másodlagos visszértágulatok, vagy mélyvénás trombózisok okozzák.

Kezelési lehetőségek

A lábszárfekély okának pontos meghatározásához az artériás és vénás rendszer teljes kivizsgálására van szükség. A kivizsgálás során elsősorban klinikai vizsgálatokat, majd funkcionális próbákat végzünk, ezt követően az érrendszer Doppler/Duplex ultrahangos vizsgálata következik. Minden páciensnek meg kell érteni, hogy a lábszárfekély kizárólag kenőcsökkel, tinktúrákkal, ágynyugalommal nem gyógyítható.

Az első és legfontosabb terápiás lépés a kompressziós kezelés, nyirokelvezetéssel kiegészítve. A kompressziós kezelés harisnyával vagy rugalmas pólyával valósul meg, fokozatos erősségű nyomást gyakorolva a vénás rendszerre, elősegítve a vénás visszatérést, azaz, hogy a vér a mélyvénákon keresztül a szív felé áramoljon. A lábszárfekély gyógyulási esélyei akkor reménykeltőek, ha az ödéma csökken és az alsó végtag vénás áramlása helyreáll.

Végezzen minél több testmozgást fájdalom esetén is, mivel a vénákat körülvevő izmok pumpáló hatása elősegíti a vénás visszatérést. Kiemelt fontosságú a higiénés szabályok betartása, mivel ezek hiányában a fekély felülfertőződhet, így nem gyógyul. Felülfertőződés esetén fertőtlenítő oldatokat alkalmazunk, szükség esetén pedig sebtisztítást végzünk. Bizonyos esetekben, a fekély végleges gyógyulásához, sebészeti beavatkozásra van szükség.

Egyeztessen konzultációs időpontot és látogasson el központunkba.