Boala varicoasă este o afecțiune pe care pacienții o percep în primă fază prin vase sparte la nivelul coapselor, a gambelor, care sunt deranjante deoarece sunt inestetice. În stadiile avansate apar complicațiile, edemele, modificările tegumentare, ulcerul varicos. Este o afecțiune cronică, evolutivă și invalidantă, care are multiple cauze.
Ereditatea – adesea, boala varicoasă este o problemă ereditară, o moștenire genetică, dacă în familie au existat cazuri de varice. Cei ce moștenesc boala varicoasă se nasc cu defecte valvulare, cu pereții venoși mai subțiri sau pot dezvolta mai târziu, pe parcursul vieții, aceste modificări. Un rol important îl joacă sexul părinților care au avut varice. O predispoziție mai mare o au copiii ai căror mame au avut varice, peste 50%, iar în proporție de 23% din cazuri sunt persoanele ce moștenesc antecedentele paterne. Însă dacă ambii părinți au avut varice atunci există șanse foarte mari ca toți descendenții să aibă varice. Desigur, este importantă și prezența altor factori de risc asociați varicelor, de la ortostatism, la obezitate, nașteri multiple etc.
Tulburări endocrine – schimbările hormonale ce apar în perioada pubertății, menopauza sau administrarea de progesteron ori anticoncepționale contribuie la apariția și dezvoltarea varicelor.
Unele sporturi de performanță – în rândul sportivilor se regăsesc traumatismele repetate, cu rupturi spontane ale venelor din cauza efortului. Sunt mai predispuși cei ce joacă fotbal, volei, karate, rugby, halterofilii etc.
Băile fierbinți, sauna și expunerea excesivă la solar sau solarii – temperaturile ridicate de la nivelul gleznelor vor duce la acumularea de sânge și blocarea fluxului eficient sanguin. Căldura va accentua destinderea vaselor de sânge ce duce la acumularea de cantități mari de sânge.
Tromboflebita superficială – aceasta afectează venele de la suprafața pielii, în special în regiunea gambelor și se identifică prin apariția unui cheag de sânge la nivelul venelor, care duce la îngroșarea acestora. Apare în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau dacă o persoană este imobilizată mult timp la pat ori în scaunul cu rotile.
Dacă regăsești anumiți factori de risc în cele descrise mai sus apelează din timp la un consult de specialitate la Centrul Venovasc Cluj pentru a stabili care este starea de sănătate a venelor tale.