Varicele reprezintă nu doar o problemă de ordin estetic, ci și medical, deoarece lăsate netratate pot conduce la complicații, unele amenințătoare de viață. Ele se dezvoltă din diverse motive: istoric familial-ereditate, vârstă, sex, sarcină, obezitate, dereglări hormonale, ortostatism, sedentarism etc. Pentru a nu se agrava este bine să fie luată în calcul evitarea anumitor obiceiuri.
Evită ortostatismului sau statul pe scaun timp îndelungat
Ortostatismul prelungit duce la suprasolicitarea gambelor și se exercită o presiune mai mare asupra venelor, îngreunând astfel circulația sângelui dinspre picioare spre inimă. În cazul statului pe scaun este îngreunată întoarcerea venoase dinspre periferie și astfel apare senzația de picioare obosite, grele, dureri, înțepături, furnicături la nivelul gambelor.
Evită încălțămintea cu toc înalt
Sigur, varicele se dezvoltă cel mai mult în rândul femeilor și se știe că încălțămintea cu toc înalt pentru sexul frumos este preferată pentru ținuta suplă și înaltă pe care o oferă. Dar pantofii cu toc vin la pachet și cu dezavantaje, pentru că nu sunt prieteni cu varicele. Tocurile înalte presupun un stres nejustificat asupra venelor din picioare, pot provoca o stagnare a fluxului sanguin înapoi către picior, nu spre inimă. Ei determină contracția mușchilor feselor, nu ale gambelor care ajută la întoarcerea venoasă.
Cu o pereche de încălțăminte adecvată vei păși confortabil și poți să reduci riscul de agravare a venelor varicoase. Poartă încălțăminte cu talpă joasă, îți va lucra musculatura gambelor mai mult.
Nu sta picior peste picior
Statul picior peste picior este de mult timp o poziție considerată ca fiind elegantă pentru o lady, dar această poziție poate agrava simptomatologia venelor varicoase. Prin picioare trec unele dintre cele mai importante artere ce asigură circulația sângelui în zona inferioară a organismului. Atunci când se stă picior peste picior se obstrucționează circulația sanguină. Sângele poate intra în stază, circulația este încetinită și se poate dezvolta un cheag de sânge.
Evită pe cât poți expunerea la soare, la căldură excesivă
Dacă suferi de inesteticele varice la picioare trebuie să știi că temperaturile crescute la care te expui vara determină organismul să facă eforturi pentru a reduce temperatura corpului. Iar procesul de răcire presupune și dilatarea venelor din stratul superficial al pielii, ceea ce duce la creșterea volumului de sânge la nivelul venelor. În cazul varicelor sângele stagnează în vasele dilatate anormal, producând senzația de tensiune dureroasă. Totodată, sângele este adus mai aproape de suprafața pielii pentru a ajuta corpul să se răcorească, iar această creștere face ca varicele să pară mai mari.
De asemenea, expunerea îndelungată la soare duce la distrugerea colagenului din piele și expunerea directă a venelor la razele solare, ceea ce duce la dilatarea lor.
Evită alimentele de tip fast-food, dulciurile, produsele rafinate
Dacă vrei să ai grijă de venele tale și să reduci simptomele neplăcute ale varicelor adoptă obiceiuri alimentare sănătoase, care să includă nutrienți esențiali: vitamina C, acizi grași Omega 3, fibre alimentare, apă, flavonoide. Acești nutrienți sunt importanți pentru a întări pereții venelor. Pentru sistemul vascular este benefică o dietă mediteraneană, cu mai puțină sare, cu ulei de măsline extravirgin, mult pește, cereale integrale, multe fructe și legume.
Există alimente care nu sunt sănătoase pentru varice, respectiv cele care favorizează constipația și duc la îngrășare, precum și la retenție de apă.
Este vorba despre:
-
mâncărurile prăjite, ce înfundă vasele de sânge și îngreunează circulația
-
laptele și brânzeturile, ce încetinesc sistemul digestiv și pot provoca constipație, ceea ce face ca venele să se umfle
-
carnea procesată, este bogată în sare ce provoacă retenție de apă, sângele devine mai gros și mai greu de pompat
-
pâinea albă este săracă în substanțe hrănitoare și îngrașă
-
alcoolul deshidratează.
Venele varicoase determină durere la nivelul picioarelor, edeme, disconfort, ulcer, tromboza venoasă profundă, cheaguri de sânge etc. Dacă te afli la risc de a dezvolta varice sau deja ai fost diagnosticat cu această afecțiune nu amâna consultația la medicul specialist, deoarece complicațiile îți pot afecta serios sănătatea și calitatea vieții. La Centrul Veno Vascular Cluj suntem specializați în tratamentul afecțiunilor venoase, arteriale, limfatice, ulcere, tulburări de coagulare/trombofilii și medicină vasculară preventivă. Datorită aparaturii de top, existentă în unitatea noastră, putem oferi investigații pentru un diagnostic clar și terapii personalizate chiar și în cele mai exigente cazuri.